Als je opzoek bent naar een fraaie en bruikbare plant voor in je tuin, dan is het zeker aan te raden om eens de olijfboom te overwegen. Met een olijfboom in je tuin creëer je een mediterrane sfeer, gezien het feit dat deze oorspronkelijk uit het mediterrane gebied rondom de middellandse zee komt. Je hebt ze in verschillende soorten en maten en ze kunnen zowel in potten als in de grond. Als je bovendien van olijven eten houdt, kan je genieten van je eigen geoogst. Het houden van een olijfboom is trouwens makkelijker dan je denkt!

Een korte geschiedenis van de olijfboom

Voordat we naar tips over de verzorging gaan, eerst nog even in vogelvlucht wat meer informatie over olijfbomen. In het Latijns worden ze ook wel Olea europaea genoemd en ze worden al een hele tijd geteeld. Zo’n vijf tot zes duizend jaar geleden begon de verspreiding van de teelt uit wat nu Armenië is. 2600 jaar geleden was de verspreid rondom de gehele middellandse zee, waar het tot op de dag van vandaag een groot en belangrijk aandeel heeft in de landbouw. Tegenwoordig worden olijfbomen geteeld over de gehele wereld, van China tot aan Brazilië.

Ook mogelijk in Nederland

Vandaag de dag denken nog veel mensen dat de olijfboom zich niet in het Nederlandse klimaat kan handhaven, maar met een klein beetje hulp kan dat prima. In de wintermaanden zal de olijfboom wat extra bescherming nodig hebben. Denk hierbij aan stro in juten zak of een speciale beschermhoes. Verder is het vooral belangrijk dat je een zonnige plek hebt in je tuin en dat je olijfbomen niet te veel water geeft. Tot slot hoef je een olijfboom niet te perse te snoeien, maar is het aan te raden als een compact formaat wil houden. Interesse in een olijfboom? Kijk eens op TropicTrees.nl!