Een sedumdak is een type levend groendak dat een laag vegetatie is die opzettelijk bovenop een conventioneel dakoppervlak is geplaatst en een hele reeks voordelen oplevert voor het gebouw en het milieu. Op sedumdaken zijn de meeste planten laaggroeiende vetplanten uit de sedum- of muurpeperfamilie.

Waarom kiezen voor sedums voor een groendak?

Het mooie van het gebruik van sedums op groene daken is dat ze erg ondiep geworteld zijn en daarom niet heel veel groeimedium nodig hebben. In feite komt het woord “sedum” van het Latijnse woord “sedeo” wat “zitten” betekent, omdat het lijkt alsof sedumplanten gewoon op de dunne, rotsachtige bodems zitten waarin ze van nature groeien.

Onderhoud van sedumdaken

Sedum is relatief eenvoudig te houden en heeft alleen een ondiep groeisubstraat nodig. Het substraat of groeimedium van het Riefa groendaksysteem is gemaakt van een enkele laag van 36 mm plaat die ideaal is voor sedum. Zoals bij alle levende daken, raken de voedingsstoffen in het substraat echter na verloop van tijd uitgeput en kan het nodig zijn om kunstmest bij te vullen om voortdurende groei en welzijn te bevorderen. Een groot voordeel van een ondiep substraat is dat het helpt om veel invasieve soorten buiten de deur te houden, omdat ze vaak een dieper wortelstelsel nodig hebben. Elke ongewenste soort kan eenvoudig worden verwijderd door een jaarlijkse inspectie uit te voeren.

Sedumdaken zijn goed in het vasthouden van water, dus hebben ze meestal geen extra water nodig, tenzij er sprake is van ernstige droogte. Overtollig water wordt door de planten zelf opgenomen of gestaag terug in het afvoersysteem afgegeven

New day ahead. “Come out!” is the suns cry “Stay out!” insides reply — Roller blinds inbetween. #photography #iceland #morning #hut #beautiful #newday #colorful #risingsun #grass #windows #rollerblinds

Kun je op sedumdaken lopen?

Je kunt af en toe op een sedumdak lopen voor onderhoud en om minder gebruikelijke taken uit te voeren, zoals het ophalen van iets dat uit een raam is gevallen, maar het wordt over het algemeen niet aangeraden om vaak op een sedumdak te lopen. Een groendak is ontworpen om zijn eigen ecosysteem en habitat te laten bloeien, zodat mensen die erover lopen het zullen verstoren, planten zullen verpletteren en dieren in het wild zullen afschrikken.

Om nog maar te zwijgen van het feit dat het dak waarop het is geïnstalleerd misschien veilig is voor de belasting van het groendak en een paar mensen, maar als een doorgaande weg of een ruimte voor personeelsleden om te zitten en te lunchen, is het niet veilig.