In sommige gevallen kan bij een vog aanvragen spoed nodig zijn, bijvoorbeeld bij emigreren naar het buitenland. Maar ook voor een functie als volksvertegenwoordiger of wethouder. Dit moet je wel aangeven als je de aanvraag van je vog gaat doen, in de meeste gevallen wordt de verklaring dan binnen vijf dagen naar je woonadres verzonden. Natuurlijk moet je geen strafbare feiten op je naam hebben, of gegevens uit het buitenland moeten worden opgevraagd.
Wat als je de verklaring niet krijgt?
Een vog aanvragen is erg eenvoudig om te doen, maar wat als je de verklaring niet krijgt en je bent het er niet mee eens? Om te beginnen krijg je een voorlopige beslissing, met dure woorden is dit een voornemen tot afwijzing. Je kunt hier schriftelijk op reageren met een bezwaarschrift, wordt je vog definitief afgewezen dan wordt er altijd vermeld waarom de verklaring niet wordt afgegeven. Natuurlijk kun je tegen beslissing ook in bezwaar gaan als je meent dat dit niet klopt.
Geen vast woon of verblijfsadres
Ook als je niet bent ingeschreven op een vast woon of verblijfsadres, kun je direct bij de dienst Justis een vog aanvragen. Je dient dan de aanvraag per mail te sturen, je mag maximaal 1 aanvraag per keer mailen. Verder dien je wel een aantal documenten en bewijzen mee te sturen om de aanvraag compleet te maken. Vraagt een ander voor jou je vog aan, houdt er dan rekening mee dat jij degene moet machtigen en hij of zij ook een kopie van een identiteitsbewijs mee moet sturen. Vergeet ook niet mee te sturen een bewijs dat je hebt betaald voor de aanvraag.