woonkamer design radiatoren

Dit artikel gaat over het verwarming van een woning. Welke temperaturen zijn ideaal voor de diverse ruimtes? Ter afsluiting: de radiator heeft nog lang niet afgedaan.

woonkamer design radiatoren

Ideale temperatuur

Doorgaans worden de volgende temperaturen aangeduid als ideale temperaturen voor de diverse woonruimtes in de winterperiode. Voor de woonkamer is dat 21 graden Celsius. Dat is tegelijkertijd een soort maximum. Als wat lager wat jou betreft ook kan, des te beter voor je portemonnee. Onder de douche vandaan komen bij een lage ruimtetemperatuur is niet echt prettig. Voor een badkamer wordt daarom doorgaans een temperatuur van 23 graden Celsius aangehouden. In een slaapkamer is het belangrijk dat de temperatuur niet te hoog is, want dan slaap je slecht. Om goed te slapen dient de lichaamstemperatuur te dalen. Het gaat daarbij om 18 graden Celsius, rekening houdend met de dekens of het dekbed.

Verwarmingssystemen

Behalve de traditionele CV-verwarming met radiatoren hebben andere verwarmingssystemen doorgaans niet voldoende capaciteit om de genoemde ideale temperaturen te bereiken. Alleen in huizen met een zeer goede isolatie kan dat mogelijk zijn. Het meest geïnstalleerde warmtepompsysteem is daarom een hybride systeem, waarbij een CV-ketel kan bijspringen in de verwarming van een woning. Ook bij vloerverwarming kan je niet alle radiatoren zomaar van de hand doen. Met vloerverwarming wordt doorgaans een minimum temperatuur in stand gehouden en daarnaast wordt die opgehoogd met bijvoorbeeld radiatoren.

Radiatoren

Radiatoren die vroeger werden gebruikt voor een CV-installatie, verdienden vaak niet een schoonheidsprijs. Maar tegenwoordig kan je radiatoren in allerlei vormen krijgen. In de woonkamer kan een design radiator worden geïnstalleerd, die een verfraaiing voor de kamer betekent in plaats een noodzakelijk ding. Voor een woonkamer design radiatoren bestaat er een ruime keuze. Bijvoorbeeld een platte radiator die aan de muur wordt bevestigd en door diens vorm haast niet als een radiator kan worden herkend. Voor de badkamer kan je fraaie radiatoren krijgen, waaraan je prima vochtige handdoeken kunt drogen. Ook voor de slaapkamer zijn er radiatoren te krijgen die beter passen bij het interieur.