Gelukkig doen we allemaal meer mee aan afval scheiden. Dit omdat dit hartstikke belangrijk is. Dit weten we al een hele tijd, maar wij mensen moeten altijd even wennen aan verandering. Nu is deze verandering de wereld ingeblazen en iedereen probeert er mee bezig te zijn. Toch weten vele het belang van afval scheiden niet en dat zorgt ervoor dat vele ook niet mee doen. Dit is dan ook de reden dat we het vandaag eens uitgebreid gaan hebben over afval scheiden en het belang hiervan. Doe jij ook mee?

Wat kunnen we scheiden?

We kunnen ontzettend veel afval van elkaar scheiden. Denk aan papier, gft, plastic, glas, textiel, rest, grof huishoudelijk afval en elektrische apparaten. Dit is allemaal best voor de hand liggend. Je herkent dit vast wel: je verzamelt je eigen afval. Dit houdt in dat je je afval ook zo nu en dan moet weggooien. Je zet de prullenbak langs de weg zodat het opgehaald kan worden, maar niet al het afval wordt voor je opgehaald. Glas en papier moet zelf weggebracht worden naar glas en papier bakken. Lege plastic flessen moet je zelf inleveren bij de supermarkt. Dit afval wordt hergebruikt sinds het bestaat. Al dit afval wat we net hebben opgesomd, kan hergebruikt worden. Dit is uiteraard vele beter voor het milieu en dat is iets waar we zeker met zijn allen mee bezig moeten zijn. We moeten zelf leven in dit milieu dus waarom zouden we er zelf niet dagelijks mee bezig zijn?

Bedrijfsafval scheiden

In bedrijven wordt misschien wel het meeste afval weggegooid. Als je een team hebt van 100 personen, al deze 100 personen gooien elke dag afval weg. Bedrijfsafval scheiden hoor je ook steeds vaker. Zeker dit is iets waar vele aan moesten wennen, omdat het gemakkelijk is je papieren verpakking gewoon even in het restafval containertje te gooien. Bedrijven moeten dit ook gaan handhaven, als ze willen dat dit echt gebeurd. Gelukkig wordt bedrijfsafval scheiden steeds meer geaccepteerd en erkend. Hierdoor kunnen er ook steeds meer circulaire producten ontstaan. Circulaire producten zijn producten die in waarde zo min mogelijk verliezen. Dit is uiteraard erg voordelig.

Gewenning

Afval scheiden is iets wat in ons ritme moet komen. We zijn het niet gewend, we kunnen erg lui zijn en dat zorgt ervoor dat we laks omgaan met afval scheiden. Dit is natuurlijk nergens voor nodig, zeker niet als je weet voor welk doel we dit doen. Daarom moeten we allemaal ons steentje hierin bijdragen!