Uw kind heeft eczeem: wat nu?

natuurlijke gezichtsverzorging 14

Als u moeder of vader bent van een klein kind, is er een grote kans dat u het herkent bij uw kind: de jeukende rode huid met bultjes, schilfertjes of korstjes. Je ziet het vooral op het gezicht, polsen, enkels, in de knieholtes en in de ellebogen. Dit noemen we eczeem. Als ouder weet u hoe vervelend dit is: uw kind wil graag krabben aan de jeukende plekken, maar dit maakt het alleen maar erger. De huid beschadigt en de jeuk wordt er niet minder op. Gelukkig zijn er manieren om eczeem te behandelen. Dit kan bijvoorbeeld met afleiding, wantjes en sokjes of eczeem zalf. Hieronder worden deze manieren toegelicht.

Voorkom dat de huid uitdroogt

Ten eerste moet u zorgen dat de huid van uw kind niet uitdroogt. Een droge huid beschadigt makkelijker en zorgt daarnaast voor veel jeuk. Maar hoe voorkom je een uitgedroogde huid? Om te beginnen is twee à drie keer baden of douchen per week genoeg. Doe dit vooral niet te lang (maximaal 5 minuten), niet te heet (handwarm water is prima) en gebruik hierbij geen zeep of shampoo. Dit haalt het beschermingslaagje van de huid weg, waardoor deze makkelijk uitdroogt. Smeer uw kind na het douchen meteen in met een hydraterende crème. Voor het hoofdje is het het beste om een natuurlijke gezichtsverzorging te gebruiken.

Voorkom dat uw kind krabt

Ten tweede is het belangrijk dat u voorkomt dat uw kind krabt aan de eczeemplekken. Dit is echt van groot belang, want het krabben kan de huid beschadigen en littekens opleveren. Daarnaast wordt de jeuk alleen maar erger. U denkt nu vast: dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Dat klopt. Uw kind begrijpt niet dat krabben niet helpt. Toch zijn er manieren om te zorgen dat uw kind niet gaat krabben. Zorg ervoor dat u de nagels van uw kind regelmatig knipt. Doe daarnaast wantjes om de handjes of naai de mouwen dicht. Als uw kind toch gaat krabben, kunt u afleiding bieden, zoals een boekje voorlezen.