Iedereen heeft het wel eens op het nieuws voorbij zien komen. De bitcoin. Bitcoin is een cryptocurrency. Niet zomaar een cryptocurrency maar de allereerste en de allergrootste. Een andere coin die is afgeleid van bitcoin is bitcoin cash. Deze coin is later opgericht met de reden dat veel mensen klaagde over de lange tijden die er nodig waren voor de transacties. Omdat bitcoin zo oud is, is deze coin gebouwd op de eerste blockchain technologie en is dus verouderd. Op deze manier kunnen er maar zeven transacties per seconden plaatsvinden. Als je kijkt naar bijvoorbeeld Visa, zij kunnen gemiddeld 2000 transacties per seconden verwerken. Bitcoin cash kan bij lange na niet tippen aan een echte bank qua transacties maar is wel sneller dat bitcoin. De vraag is dus, kun je beter investeren in bitcoin of bitcoin cash. De strijd tussen bitcoin cash versus bitcoin is verdeeld, aangezien bitcoin veel grotere groeien heeft gemaakt ten opzicht van bitcoin cash, maar bitcoin cash weer andere voordelen heeft zoals een hogere transactie snelheid.

Bitcoins

Bitcoin is de oudste cryptocurrency die er is. Het is opgericht in 2009 door iemand die de naam Satoshi Nakamoto gebruikt. Dit is echter een pseudoniem, er is tot de dag van vandaag niet bekend wie er achter zit. Daarom is de echte reden ook niet bekend waarom bitcoin is bedacht. Tegenwoordig zitten er meerdere professionele ontwikkelaars bij bitcoin die de software onderhouden. Bitcoin wordt tegenwoordig gebruikt als betaalmiddel en om in te investeren. Als je in bezit bent van bitcoins worden deze opgeslagen in een zogenoemde bitcoin wallet. Wanneer mensen iets verkopen met bitcoins moeten de mensen dit van wallet naar wallet overmaken zonder een tussenpersoon. Het andere gebruik van bitcoin is het investeren in de coin. Dit kun je doen door middel van coins kopen wanneer jij denkt dat de waarde zal stijgen en later weer de coins met winst verkopen. Of om in te zetten op koers van bitcoin. Dan ben je niet in bezit van bitcoin maar zet je in op de waarde van deze cryptomunt. Dit werkt hetzelfde bij bitcoin cash, alleen is bitcoin cash een stuk minder waard. Dus als je kijkt naar bitcoin cash versus bitcoin zie je dat mensen meer kiezen voor de oude bitcoin.

De koers van de coins

Als je kijkt naar bitcoin cash versus bitcoin zie je dat bitcoin in 2018 al een piek had van 10.000 euro. Daarna zakte deze weer naar beneden tot 3.300 euro. Daarna was de volgende echte piek van bitcoin in het begin van 2021. De coin bereikte toen een recordhoogte van meer dan 50.000 euro. Als je dan kijkt naar bitcoin cash is deze coin veel minder waard. Bitcoin cash is pas in 2017 opgericht en piekte voor de eerst keer tegelijk met bitcoin. Bitcoin cash had toen een waarde van 3.000 euro. Sindsdien is de coin niet meer boven de 500 euro gekomen.