Ben jij benieuwd naar de CO2 footprint van jouw bedrijf? Wil jij graag verduurzamen? Weet jij niet wat jouw bijdrage is aan klimaatverandering en wat je er tegen kan doen? Begin dan eens met het uitzoeken van de CO2 footprint die jij uitstoot. Als je dit door een professioneel bedrijf laat doen, krijg je een duidelijk overzicht van de CO2 footprint van jouw bedrijf. Dit overzicht is uitermate geschikt om te gebruiken als jij je bedrijf wilt verduurzamen, of wanneer je eventuele klimaatrisico’s voor wilt zijn. Stap één is dat je bij jezelf of in je bedrijf bedenkt dat je wat wilt veranderen. Stap twee is in kaart brengen van de huidige situatie en de vervolgstappen zijn onder andere analyseren van de uitkomst en daarop een eventueel plan van aanpak opstellen. 

De hoeveelheid CO2 van mijn bedrijf laten controleren

Je kunt zo’n analyse onder andere bij hhc.earth laten maken. Dat is een professioneel bedrijf die je CO2 uitstoot van jouw bedrijf meet en in kaart kan brengen. Hiervoor hoef je gelukkig zelf niks te doen. Komt er uit de analyse dat jouw bedrijf op een bepaalde plek enorm veel CO2 uitstoot heeft, zonder dat je hiervan bewust van bent? Dan is het goed om daar eens kritisch naar te kijken hoe dat nu eigenlijk komt en hoe je dat kan veranderen, mocht dat nodig zijn. Het kan zijn dat je de installatie bijvoorbeeld moet aanpassen, dat je iets met filters kan veranderen of dat je een alternatieve oplossing moet bedenken om de uitstoot te verlagen. 

Waarom rekening houden met de hoeveelheid CO2 die mijn bedrijf uitstoot? 

Helaas produceren wij meer CO2 dan onze planeet aan kan. Als je een ballon maar blijft opblazen en blazen, zal deze op een moment knappen. Nu zal het bij de aarde niet zo snel gaan als bij een ballon en ik weet ook niet of de aarde zal knappen, maar ik weet wel dat je niet eindeloos kan blijven vervuilen. Het is niet alleen voor nu, het is vooral voor de mensen en het leven na ons.