Steeds meer ondernemers kiezen ervoor om groene zakelijke energie af te nemen. Dit kun je doen door een groen energiecontract voor je bedrijf af te sluiten of door je eigen groene stroom op te wekken. Voor dat laatste heb je zonnepanelen nodig; daarmee wek je verantwoorde stroom op uit de zon. Hoe werken zonnepanelen precies en wat zijn de voordelen ervan voor je onderneming? In dit artikel lees je meer over zakelijke zonnepanelen voor je bedrijf en waarom groene stroom een betere keuze is dan grijze energie.

Hoe werken zonnepanelen precies?

Grote kans dat je ze regelmatig tegenkomt: zonnepanelen. Steeds meer mensen in Nederland laten zonnepanelen installeren op hun dak om te profiteren van energie uit de zon. Zonnepanelen werken eigenlijk heel simpel: wanneer er licht op een zonnepaneel komt, ontstaat er een elektrische spanning. Die spanning wordt opgevangen en direct naar de omvormer gestuurd. De functie van de omvormer is om er bruikbare energie van te maken; die energie wordt doorgestuurd naar de meterkast. Daar kun jij weer gebruik van maken! Je merkt niets anders dan bij een grijs energiecontract; de stroom uit het stopcontact is eigenlijk hetzelfde. Je weet alleen dat de energiebron een stuk duurzamer is en dat je je eigen stroom op deze manier kunt opwekken. Bij grijze energie kan dat absoluut niet. Wat bijzonder en leuk is om te weten, is dat zonnepanelen al aan het begin van de 18e eeuw hun intrede maakten. In 1839 werden in Frankrijk de eerste zonnepanelen ontworpen. De panelen van konden slechts 1% à 2% van de zon omzetten in bruikbare energie. Dat is nu wel even anders.

Zonnepanelen leveren groene energie

Het grootste voordeel van zonnepanelen is dat je er groene stroom mee op kunt wekken. Groene energie is beter voor het milieu dan grijze stroom. Dat ligt vooral aan de manier waarop beide vormen van energie worden opgewekt. Bij de productie van grijze energie komt bijvoorbeeld veel CO2 vrij, veel meer dan bij de productie van groene stroom. CO2 is schadelijk voor het milieu en zorgt er onder andere voor dat het klimaat verandert. De energiebron van groene energie is daarnaast een stuk groener dan de energiebron van grijze stroom. Groene stroom wordt geproduceerd uit natuurlijke bronnen, bijvoorbeeld dus uit de zon. Grijze energie wordt daarentegen gehaald uit fossiele bronnen zoals aardolie en steenkool. In tegenstelling tot de groene energiebronnen zijn grijze bronnen niet onuitputtelijk. Dat betekent dat ze op een dag op zullen zijn als we eruit blijven putten zoals we dat nu doen. Kortom: de keuze voor zonnepanelen is een hele goede wanneer je wat wilt betekenen voor het milieu.

Geld besparen met zonnepanelen

Er is een duidelijke reden waarom steeds meer ondernemers kiezen voor zonnepanelen om groene energie mee op te wekken. Naast het feit dat het beter is voor het milieu kun je aardig wat geld besparen met zonnepanelen. Dat zit namelijk zo: zonnestralen zijn gratis, je hoeft alleen te betalen voor de aanschaf van de zonnepanelen. Die investering heb je er na enkele jaren, gemiddeld tussen de acht en tien jaar, al uit. Vervolgens maak je nog jaren gebruik van gratis stroom! Op die manier bespaar je flink wat geld met verantwoorde energie. Vind je zonnepanelen voor nu nog te prijzig maar wil je wel groener ondernemen? Stap dan over op een groen zakelijk energiecontract. Begin bijvoorbeeld met mkb energie vergelijken op het gebied van groene stroom en je vindt binnen no time een passend energiecontract dat ook nog eens beter is voor het milieu. Zorg ervoor dat je dit altijd herhaalt nadat je contract af is gelopen en je betaalt nooit meer te veel voor groene stroom voor je bedrijf.