8 houtklover

Bij het aanschaffen van een compressor zijn er een aantal dingen waar u aan moet denken. Iedere compressor komt weer in een andere grootte, met verschillende functies en er is ook nog een verschil tussen olievrije of oliegesmeerde compressoren. Voordat er een compressor wordt gekocht, is het goed om een stappenplan in gedachten te houden. Hierbij staan stappen zoals “Voor welke functies wil ik de compressor gebruiken?” tot “Hoe groot moet de luchttank zijn?” tot “Welke accessoires moet ik nog meer aanschaffen?”. Hieronder zullen de belangrijkste punten even op een rijtje gezet worden.

Voor de aanschaf van een compressor

Zoals hierboven genoemd, zijn er een aantal dingen waar u op moet letten bij het aanschaffen van een compressor. Allereerst moet u goed op een rijtje hebben waarvoor u de compressor precies wil gebruiken. Dit zal bepalen hoe groot het ketel volume van de compressor moet zijn. Deze kunnen verschillen tussen 24 en 50 L. Een compressor met een kleine tank zal vaker afslaan om nieuwe lucht op te zuigen en deze is dus minder geschikt voor langere werkzaamheden. De tank dient namelijk als buffer. Ook is het van belang om te denken aan de ruimte u heeft om te compressor neer te zetten. Dit is het liefste binnen in huis of in de schuur. Allerlaatst kan en compressor olievrij of oliegesmeerd zijn. Een olievrije compressor is onderhoudsvriendelijker en ze blazen olievrije lucht uit. Een oliegesmeerde compressor kan voor zwaardere doeleinden gebruikt worden.

Accessoires bij de compressor

Als u de compressor voor zwaardere werkzaamheden wil gebruiken, moet u er goed opletten dat de compressor ook genoeg aandrijving heeft om de accessoires te besturen. Niet ieder luchtdrukgereedschap werkt goed met elke compressor. Als u nog niet bezit over luchtdrukgereedschap, kunt u hierover beslissen met in gedachte een nieuwe compressor. Naast de juiste compressor heeft u ook de juiste olie hiervoor nodig. Vooral als de compressor groot is, zal deze snel oliegesmeerd zijn. De olie van deze compressor moet na iedere 20 werkuren ververst worden. De olie kunt u online bestellen, maar vaak zal de compressor ook geleverd worden met olie. Soms wilt u de compressor door de hele tuin gebruiken. Dan moet u een lang genoege kabel hebben: een verlengkabel. Ook deze kunt u online bij bestellen. U moet hierbij wel letten op dat deze inderdaad goed aansluit op de compressor.